O budovu žižkovské Kliniky požádalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Objekt chce využít jako administrativní budovu pro zaměstnance MPSV a Úřadu práce (ÚP). Budoucnost objektu má řešit pražské zastupitelstvo, aktivisté chtěli, aby budovu získala Praha.

Důvodů, proč by se úřad rád do objektu přesídlil, je několik. Budova je ve vlastnictví státu, nemusel by tedy investovat prostředky do jejího nákupu, ani platit nájemné. Další výhodou je velikost objektu, která by umožnila sestěhování několika pracovišť ÚP na jedno místo. „Výsledkem tohoto kroku bude nejen značná finanční úspora, ale povede také k mnohem vyšší efektivitě práce samotných zaměstnanců, kteří budou soustředěni na jednom místě,“ sdělila Aktuálně.cz tisková mluvčí ÚP Kateřina Beránková s tím, že celá věc by měla pozitivní dopad i na klienty úřadu.

Po nutné rekonstrukci by se uchazeči o práci mohli dočkat moderní, bezbariérové budovy a k vyřízení záležitostí jim bude stačit jedna návštěva úřadu.

V budově by však rádi zůstali i aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika. Ti požadují, aby objekt přešel z vlastnictví státu pod správu magistrátu. „V případě, že by nám magistrát budovu vypůjčil, můžeme garantovat, že další chod Kliniky a opravy budovy budeme financovat z vlastních zdrojů, bez grantů a dotací. Rok úspěšného fungování ukázal, že je to možné,“ informovala iniciátorka petice Tereza Virtová z Kliniky.