prazskenovinky.cz | 21.7.2014 | Rubrika: regiony | Strana: 0

Jednobarevná Rada hlavního města Prahy pod vedením TOP 09 učinila další alarmující rozhodnutí, které bude stát Pražany desítky milionů korun.

Po předchozích pochybných finančních převodech ve prospěch Pražské informační služby a Institutu plánování a rozvoje jde tentokrát o pronájem nebytových prostor od Kongresového centra Praha – Bussines Centre Vyšehrad a zakázku na dodávku nábytku do těchto prostor. Vše proběhlo bez výběrového řízení a uzavřené smlouvy se jeví z pohledu hlavního města velmi nevýhodně. Tyto pochybné kroky si vysloužily tvrdou kritiku pražských sociálních demokratů

„Považuji to za ukázkový příklad naprosto netransparentního a doslova skandálního hospodaření pražské TOP 09. Praha si pronajala nebytový prostor napřímo bez výběrového řízení až do roku 2025, přitom i důvodová zpráva uvádí, že cena je vyšší, než je průměr u obdobných prostor. Stejně tak bez nového otevřeného výběrového řízení do něj objednala nábytek za 13, 6 milionu korun,“ říká Ing. Mgr. Irena Ropková, zastupitelka Prahy 3 a kandidátka do pražského zastupitelstva za ČSSD.

Nebytové prostory o celkové výměře 6 394 čtverečních metrů budou sloužit pro potřeby některého z odborů Magistrátu a Praha za ně bude platit téměř 3 miliony korun měsíčně, a to až do roku 2025. Rozhodla o tom Rada hl. města Prahy pod vedením TOP 09 24. června 2014, a to bez předchozího výběrového řízení. Smlouva navíc obsahuje potenciální závazek kompenzace za případné předčasné ukončení nájmu, a to až do výše 30 milionů korun. O necelý měsíc později, přesně 15. července navíc Rada schválila zakázku na dodávku nábytku do výše uvedených prostor v KCP za 13,6 mil Kč včetně DPH bez nového otevřeného výběrového řízení na základě přímé objednávky.

„Zakázka byla přidělena jedinému uchazeči bez nové soutěže jen na základě rámcové smlouvy z listopadu 2010, tedy rámcové smlouvy z dob primátora Béma, o transparentnosti tohoto postupu si tak každý může udělat obrázek sám,“ konstatuje Irena Ropková.

„Ukazuje to na dvě věci. TOP 09 si neví rady s využitím budov a chaoticky přesouvá odbory z jedné budovy do druhé, čímž samozřejmě vznikají zmatky i zbytečné náklady. Co však považuji za ještě mnohem závažnější, je neuvěřitelná netransparentnost a velmi pravděpodobná nevýhodnost těchto zakázek. Je to navíc o to podivuhodnější, že tyto kroky činí TOP 09, která se neustále zaklíná naprostou transparentností. Vše vzbuzuje velké pochybnosti a podezření, že došlo k závažnému porušení péče řádného hospodáře. Budeme trvat na projednání na Zastupitelstvu a vysvětlení ze strany Rady a primátora Hudečka,“ konstatuje pražský zastupitel a předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva hlavního města Prahy Petr Dolínek (ČSSD).