EuroZprávy.cz Autor: Lukáš Henzl

Praha – S blížícími se komunálními volbami začíná přituhovat. Asi nejtvrdší bitva se očekává v hlavním městě. Dvojka kandidátky ČSSD Petr Dolínek nyní vystartoval na občanské demokraty, kteří donedávna dominovali pražské politice.
ODS podle posledního průzkumu SANEP zaostává na pátém místě až za sociální demokracií. Tento nelichotivý výsledek nyní podle ČSSD nutí občanské demokraty v jednotlivých městských částech, které ovládají, narychlo uskutečnit pochybné projekty.

Jako příklad bývalý radní, nyní předseda kontrolního výboru pražského magistrátu Petr Dolínek uvádí snahu převést pozemky pod Domovem mládeže a školní jídelnou v Lovosické ulici na Praze 9 do soukromých rukou.

„Hlavní roli v celém příběhu hraje akciová společnost ODIN Investment, která dlouhodobě usiluje o převzetí pozemků nacházejících se pod objektem domova, které nyní drží ve spoluvlastnickém podílu spolu s hlavním městem,“ uvedl Dolínek, který v nadcházejících volbách znovu kandiduje. Cílem společnosti je prý výstavba polyfunkčního domu v blízkosti stanice metra Střížkov.

Dolínkovi vadí především to, že by mohlo dojít k vystěhování domova, což označuje za noční můru obyvatel. „Je pro nás absolutně nepřijatelné, aby se domov mládeže v Lovosické ulici stal obětí podivné snahy současného vedení radnice domluvit se s developerskou společností a poskytnout ji pozemky, dnes sloužící veřejnému zájmu,“ dodává kandidát ČSSD.

V pražských magistrátních volbách obhajuje ČSSD 14 mandátů, občanští demokraté rovnou 20. Vítězem minulých voleb se stala TOP 09, která získala 26 mandátů. Tato strana je favoritem i těch letošních. Objevilo se ale hned několik dalších uskupení, která aspirují do zastupitelstva hlavního města. K dobrému výsledku má nakročeno například koalice lidovců, zelených a Starostů.