Zákaz vjezdu kamionů delších než 12 metrů do vybraných pražských ulic by mohl platit od začátku roku 2017. Hlavní město chce záměr konzultovat s ministerstvem dopravy a Středočeským krajem. Po schválení městskou radou to sdělil primátorčin náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Vjezd kamionům delším než 12 metrů chce pražský magistrát zakázat kvůli vyřazení dostavby Pražského okruhu mezi dálnicí D1 a Běchovicemi ze seznamu projektů, které mají získat ve zrychleném řízení stanovisko EIA, tedy posouzení vlivu staveb na životní prostředí.

„Omezení tranzitu pro vybraná nákladní vozidla je v kompetenci hlavního města a my v tomto případě snaze vedení Prahy rozumíme a souhlasíme, že kamiony do metropole nepatří,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok. Úřad podle něj bude během dalších jednání s magistrátem prosazovat, aby zákaz neplatil například na části městského okruhu mezi Spořilovem a Běchovicemi. Vykázání kamionů z této komunikace by podle něj způsobilo závažné dopravní komplikace.

Ostřeji se k návrhu vyjádřilo sdružení autodopravců Česmad Bohemia. Podle sdružení si Praha bere za rukojmí dopravce i podniky, které mají na území města sklady a další provozy, které potřebují zásobování.