Mladá fronta DNES | 15.7.2014 | Rubrika: Praha | Strana: 1 | Autor: Kateřina Frouzová

Náměstek Jiří Nouza (TOP 09) neuvedl v majetkovém přiznání informaci, že sedí v dozorčí radě stavební firmy Zevyp a že za dva miliony koupil část akcií této společnosti. Prý se spletl a chybu napravil – ale jen napůl, jak zjistila MF DNES.

PRAHA Nestává se často, aby někdo zapomněl, že vlastní nějakou firmu. A už vůbec není běžné, aby někdo zapomněl i to, že si koupil akcie za dva miliony a vzápětí svůj podíl v téže firmě vyměnil za více než osmnáctimilionový dluh (zjednodušeně řečeno).

Na uvedené transakce zapomněl, jak sám říká, náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09), když na konci června vyplňoval a podepisoval majetkové přiznání. Dokonce neuvedl ani to, že sedí v dozorčí radě firmy Zevyp, které se tyto milionové obchody týkají.

Jeho stranického šéfa Jiřího Vávru podobné problémy štvou, jak řekl MF DNES. Minimálně údaje o působení v Zevypu a o koupi akcií mají být v přiznání uvedené, říká Vávra i předseda kontrolního výboru zastupitel Petr Dolínek (ČSSD), který agendu majetkových přiznání na magistrátu spravuje. Nouza už chybu napravil, ale jen napůl. V opravené verzi nezmínil koupi akcií za dva miliony ani osmnáctimilionový obchod. Není tedy vyloučeno, že se jeho majetkové přiznání bude opravovat ještě jednou. Náměstek vlastní akcie Zevypu asi pět let. Je to pro něj důležitá firma, protože například v roce 2009 pracovala s obratem v desítkách milionů korun. Během krize se Zevyp začal orientovat na trhy v Rusku, ale nakonec se majitelé rozhodli poslat firmu do likvidace. Tento stav trval do loňska. „Na začátku roku 2013 jsem koupil od všech podílníků akcie za dva miliony, takže jsem byl jediným akcionářem Zevypu,“ uvedl včera pro MF DNES Nouza, když chybu vysvětloval.

Akcie za osmnáctimilionový dluh

Jediným majitelem už prý Nouza není, protože se zbavil většinového podílu firmy, jen to ještě není v rejstříku zapsané. Se společností Česká stavební aliance, kterou zakládal jeho známý ještě z doby působení na Ministerstvu dopravy a Ředitelství silnic a dálnic Tomáš Kaas, vyměnil Nouza osmnáctimilionový dluh Zevypu vůči alianci za devadesát procent akcií. Slovy právníků byla transakce složitější.

„Zvýšil jsem jako jediný akcionář základní jmění společnosti a vzápětí, na podzim, jsem devadesátiprocentním podílem akcií zaplatil za pohledávku. Těchto devadesát procent tedy vlastní společnost Česká stavební aliance. Mně zůstalo deset procent,“ zkráceně popsal transakci Nouza. Pohledávka podle rejstříku byla 18,4 milionu. Zevyp byl ještě na začátku loňského roku v likvidaci, ale Nouza chtěl firmu oživit. „Kdybych se nestal náměstkem, musel bych se nějak živit,“ vysvětloval smysl změn.

Nouza napsal šéfovi magistrátu i kontrolního výboru dopis s přiznáním, že se spletl, a s žádostí, aby chybu opravili a doplnili do dokumentu pouze informaci, že je v dozorčí radě Zevypu.

„Dvoumilionová a osmnáctimilionová transakce se udály ještě před mým nástupem na post náměstka,“ reaguje Nouza.

Na to mu Dolínek odpovídá, že je jedno, kdy se obchod uskutečnil. „Majetkové přiznání se týká celého roku 2013. Pokud jako fyzická osoba koupil akcie, má to tam být stejně jako změny podílu ve firmě,“ říká šéf kontrolního výboru.

Náměstka Vávru včera informace rozladily tak, že se ani nezeptal, který z kolegů z TOP 09 nevyplnil majetkové přiznání přesně. „Považuji to za velmi chybné. Kolegové by měli být odpovědní a psát tam veškeré údaje, protože jinak by přiznání ztrácelo smysl,“ tvrdí Vávra. S nadsázkou pak poznamenal, že není úplně běžné, aby někdo zapomněl na transakci v hodnotě osmnácti milionů. „Považuji za hloupost data neuvádět, vždyť veškeré informace jsou veřejně dohledatelné,“ zmínil předseda pražské TOP 09. Chyby podle něj vrhají na stranu špatné světlo. To se TOP 09 pár měsíců před volbami nehodí.